poniedziałek, 19 maja, 2025
spot_img
Strona głównaŻycieInspiracjeZachowaj smaki lata i jesieni na dłużej. Jakie owoce i warzywa możemy...

Zachowaj smaki lata i jesieni na dłużej. Jakie owoce i warzywa możemy mrozić?

Czy nie fajnie jest w środku zimy zjeść naleśniki z jagodami i bitą śmietaną? Albo krem z białych szparagów? Niemożliwe? A jednak! Mrożenie owoców i warzyw jest proste. Oto przepis na przepyszne mrożonki!

Domowe konfitury, kiszonki, soki czy marynaty… Potrafią urozmaicić jadłospis i umilić czas zimowych chłodów. Ale wymagają jednego: czasu i energii na stworzenie ich, kiedy króluje na nie sezon. Niestety, nie każdy może, nie każdy lubi, nie każdy chce zaszywać się w kuchni na długie godziny w celu robienia zapasów. Ale chyba każdy pragnie cieszyć podniebienie smakami lata i jesieni przez cały rok. Mrożonki to idealna alternatywa dla słoikowych przetworów. Są zdrowe, ponieważ zachowują większość swoich wartości odżywczych oraz dają różne kulinarne możliwości. Zobacz jak łatwo, lekko i przyjemnie konserwuje się w ten sposób dary natury.

Najpierw przegląd…

Do mrożenia wybieramy zawsze dojrzałe, ale nie przejrzałe warzywa i owoce, bo takie mogą wchodzić już w fazę gnicia. Muszą być świeże i jędrne. Odrzucamy okazy uszkodzone mechanicznie, z plamami, przebarwieniami, pleśnią oraz śladami bytowania na nich owadów. Następnie czyścimy je. Owoce (poza malinami i poziomkami) i warzywa przed mrożeniem myjemy. Po umyciu dokładnie odsączamy je z nadmiaru wody i osuszamy za pomocą papierowych ręczników (wilgotne owoce w niskiej temperaturze staną się bryłą lodu). Uwaga! Niektóre jarzyny warto przed zamrożeniem blanszować. Do nich należą: groszek, brokuł, kalafior, marchew, fasola, brukselka, bób, kukurydza i buraki. Umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa zanurzamy na kilka minut we wrzątku, a po wyjęciu zalewamy zimną wodą i odcedzamy. Dopiero takie mrozimy. Dzięki takiemu zabiegowi po rozmrożeniu zachowają jędrność i smak. Podobnie postępujemy z grzybami.

…potem technika

Przebrane i oczyszczone małe porcje owoców oraz warzyw (drobne w całości, większe pokrojone na kawałki) rozkładamy równomiernie na tacach w zamrażalniku, w którym panuje najniższa temperatura, przynajmniej -18 st. C. Bardzo istotny jest czas zamrażania. Zdecydowanie im szybciej owoce i warzywa się zamrożą, tym lepiej dla nich po rozmrożeniu. Przy powolnym zamrażaniu powstają duże kryształki lodu, które rozrywają tkanki owoców czy warzyw, co z kolei powoduje wyciekanie soku w trakcie rozmrażania. I tu bardzo pomocna może się okazać nowoczesna lodówka marki Electrolux z wygodnym w użyciu dolnym zamrażalnikiem, regulacją temperatury oraz funkcją szybkiego zamrażania.

Dopiero tak zamrożone warzywa i owoce przekładamy do foliowych woreczków z zamknięciem strunowym lub do plastikowych pojemników. To ułatwi równomierne zamarzanie i rozmrażanie produktu. Podsumowując: najlepiej jest mrozić małe porcje owoców i warzyw w jak najkrótszym czasie i w jak najniższej temperaturze.

O tym należy pamiętać!

Warto wiedzieć, że nie wszystkie surowe owoce i warzywa nadają się do mrożenia. To delikatne produkty o wysokiej zawartości wody, które w procesie mrożenia tracą smak i konsystencję. Należą do nich: arbuz, melon, sałaty, ogórek, pomidory. Mrożone owoce i warzywa przechowujemy w zamrażalniku nie dłużej niż 12 miesięcy! Po tym czasie procesy chemiczne, które mogą zajść w tych produktach, po rozmrożeniu mogą naszemu zdrowiu zaszkodzić. Owocowe i jarzynowe mrożonki przeznaczone do obróbki cieplnej najlepiej gotować czy smażyć jeszcze nierozmrożone. Natomiast te, których chcemy użyć na surowo, lepiej rozmrażać w lodówce niż w temperaturze pokojowej, ponieważ zmniejszy to straty witaminy C oraz spowalnia rozwój bakterii i pleśni. Jeśli nagła sytuacja tego nie wymaga – nie przyspieszajmy rozmrażania w gorącej wodzie. I pod żadnym pozorem nie zamrażajmy owoców i warzyw raz rozmrożonych, ponieważ kolejny proces rozmnożenia namnaża niebezpieczne toksyny i drobnoustroje, co może skutkować poważnym zatruciem pokarmowym. Jedyny wyjątek stanowią mrożonki, które po rozmrożeniu zostały poddane obróbce cieplnej. Czyli na przykład gotowane sosy z mrożonych warzyw świeżo zamrożone nie stanowią już dla zdrowia zagrożenia. 

Artykuł powstał we współpracy z firmą electrolux.pl/kitchen

Beskidzka Mama
Beskidzka Mamahttps://beskidzkamama.pl/
BeskidzkaMama.pl to blog, portal oraz magazyn w jednym. Tworzony przez mamę dla innych mam. Zawiera porady ekspertów, newsy z branży parentingowej, pomysły na wycieczkę czy spacer całą rodziną.
POWIĄZANE ARTYKUŁY

Popularne