Wszystkie zalety witaminy C - Okiem dietetyka

Data dodania: 2021-02-10

Spośród wszystkich poznanych dotychczas witamin, witamina C cechuje się zdecydowanie najszerszym spektrum działania. Witamina ta, nazywana także kwasem askorbinowym, bierze udział w bardzo wielu procesach biochemicznych w naszym organizmie. Niedobory witaminy C skutkują rozwojem niezwykle groźnych chorób, takich jak szkorbut czy też gnilec. Ludzkie ciało, w przeciwieństwie do większości zwierząt, nie jest w stanie samo wytworzyć kwasu askorbinowego, dlatego musimy dostarczać go wraz z pożywieniem, bądź w formie suplementów diety. Dbałość o utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy C we krwi przynosi liczne korzyści oraz pomaga zwalczać wiele uporczywych schorzeń.

Skuteczna broń w walce z infekcjami

Kluczową rolę w budowaniu bariery chroniącej nasz organizm przed chorobotwórczymi patogenami odgrywają limfocyty typu T. Aby ich poziom we krwi utrzymywał się na prawidłowym poziomie, niezbędna jest suplementacja witaminy C, która skutecznie wzmacnia naszą odporność. Kwas askorbinowy nie tylko chroni przed infekcjami, ale także przyśpiesza proces wyzdrowienia, jeśli już zachorujemy. Jest to spowodowane stymulowaniem przez witaminę C fagocytozy, czyli procesu pochłaniania drobnoustrojów przez białe krwinki.

 

Dla wzmocnienia naczyń krwionośnych

Kwas askorbinowy jest niezbędny dla utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych. Odpowiada on za utrzymanie ciągłości śródbłonka żył, tętnic oraz drobnych naczynek włosowatych. Przyjmowanie suplementów z witaminą C jest zdecydowanie wskazane w przypadku występowania żylaków oraz hemoroidów – schorzeń charakterystycznych w przypadku osłabienia naczyń krwionośnych. Ponadto kwas askorbinowy zmniejsza tendencję drobnych, kruchych naczynek włosowatych do pękania, przez co pomaga zniwelować uporczywy rumień na twarzy oraz poprawia wygląd delikatnej cery naczynkowej. Systematyczne przyjmowanie witaminy C usprawnia także krążenie mózgowe, w konsekwencji czego zmniejsza się ryzyko wystąpienia mikroudaru.

 

Wszechstronny antyoksydant

Witamina C to jeden z najsilniejszych występujących w naturze antyoksydantów. Kwas askorbinowy chroni znajdujące się w ludzkim organizmie komórki oraz nasze DNA przed niszczącym działaniem wolnych rodników. W dobie wszechobecnego stresu oraz rosnącego zanieczyszczenia środowiska, wolne rodniki stanowią główny czynnik przyczyniający do przedwczesnego starzenia się. Witamina C nie tylko hamuje nadmierną oksydację komórek, ale ponadto przyczynia się do zwiększenia syntezy kolagenu i elastyny w głębokich warstwach epidermy. Dzięki temu osłabione włókna kolagenowe, w szczególności u osób po 35. roku życia, zostają odbudowane, zaś cera zyskuje jędrność i młodzieńczą sprężystość. Systematyczne dostarczanie do organizmu dużych dawek kwasu askorbinowego to prawdziwe antidotum na zmarszczki oraz inne widoczne oznaki starzenia się skóry. 

 

Sprawne stawy oraz mocne kości

Dzięki stymulacji syntezy kolagenu witamina C pozytywnie wpływa także na kondycję naszych stawów, ścięgien oraz więzadeł. Z wiekiem wiele osób zaczyna odczuwać dyskomfort związany z poruszaniem się oraz powiązane z nim bóle stawów. Jest to rezultat zahamowania produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem białek wchodzących w skład chrząstek stawowych oraz więzadeł I ścięgien. Stosując suplementy z witaminą C, możemy odbudować ubytki w tkance łącznej budującej chrząstki stawowe oraz poprawić jakość mazi stawowej. W rezultacie komfort poruszania się ulegnie zdecydowanej poprawie, a uporczywe bóle zostaną zredukowane. Kwas askorbinowy wspomaga również wchłanianie wapnia z pożywienia, dzięki czemu wzmacnia kości oraz rekomendowany jest w profilaktyce osteoporozy. 

Dla zdrowia zębów i dziąseł

Kwas askorbinowy odgrywa bardzo ważną rolę w procesie formowania się zębiny i prawidłowym wzroście zębów. Utrzymanie optymalnego poziomu witaminy C we krwi jest niezbędne, aby nasze szkliwo pozostało mocne i odporne na mikrouszkodzenia, mogące przyczyniać się do powstawania próchnicy. Niedobory tejże witaminy powodują także bardzo nieprzyjemne choroby dziąseł. Aby zahamować krwawienia z dziąseł oraz zniwelować ich dokuczliwą nadwrażliwość, wystarczy rozpocząć suplementację kwasu askorbinowego. 

 

Lepszy metabolizm

Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy z pewnością docenią fakt, iż witamina C aktywnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Jej niedobory mogą zaburzać i spowalniać tempo przemiany materii, w efekcie czego trudniej jest schudnąć. Każda osoba, która pragnie zadbać o swoją wagę oraz smukłą sylwetkę, powinna rozważyć suplementację kwasu askorbinowego.

Jak widać, niedoceniana niekiedy witamina C to prawdziwe panaceum na wiele dolegliwości. Aby móc cieszyć się jej wszechstronnym działaniem, należy włączyć do codziennego jadłospisu suplementy diety z witaminą C. Najzdrowsze spośród nich będą te preparaty, które zawierają naturalną postać kwasu askorbinowego, pozyskaną najczęściej z owoców. Możemy również wprowadzić do naszej diety produkty spożywcze, które są bogate w witaminę C w jej najlepiej przyswajalnej postaci. Wśród rodzimych owoców najwięcej kwasu askorbinowego zawierają czarne porzeczki oraz truskawki, natomiast wśród warzyw na uwagę zasługują papryka, w szczególności jej żółta odmiana, kapusta, jarmuż, brukselka, a także szpinak. Natomiast wśród egzotycznych owoców zdecydowanym liderem, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, jest acerola, ale sporo kwasu askorbinowego znajdziemy również w kiwi, papai oraz owocach cytrusowych.

Opracowała: Joanna Carbol Dietetyk Kliniczny Gabinetów Bonne Sante Bielsko-Biała

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


NASZ BLOG

MAPA Z POMYSŁAMI - ŚCIĄGNIJ