Pożegnanie lata przy ognisku

Data dodania: 2020-09-23

Lato kończy się zawsze za szybko, a ostatnie ciepłe dni każdy chce wykorzystać jak najlepiej. Po grillowym maratonie warto spróbować czegoś innego i zakończyć sezon spektakularnie, np. klimatycznym ogniskiem z pieczeniem kiełbasek.

Oczywiście jedzenie przy ognisku nie musi ograniczać się tylko do kiełbaski i chleba. Przy odrobinie fantazji możemy przyrządzić prawdziwe pyszności. – Przygotowując potrawy na ognisko pamiętajmy o dobrej jakości produktach. Najtańsza kiełbasa, nawet upieczona na ognisku, nie będzie dobrze smakowała. Najlepiej sprawdzą się klasyczne kiełbasy, np. śląska albo kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol. Pamiętajmy, żeby do rozpalania ogniska używać wyłącznie suchego drewna i pod żadnym pozorem nie palić plastików czy tworzyw sztucznych. Kiełbasę pieczmy zawsze trzymając ją nad ogniem. Dzięki temu, wędlina będzie nie tylko odpowiednio upieczona – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Oprócz kiełbasek warto sięgnąć również po warzywa. Można upiec je bezpośrednio nad ogniem, nabite na naostrzony patyk, ale również w żarze. Musi być go dużo, tak aby można było przysypać nim warzywa. Najlepiej zawinąć je najpierw w folię aluminiową. Najczęściej w żarze piecze się ziemniaki, jednak doskonała będzie też papryka, cebula, a nawet czosnek.  Aby przygotować prawdziwą ucztę wystarczy zaopatrzyć się w żeliwny garnek i przygotować pieczonkę. Na ognisku możemy też przygotować genialny deser. We wrześniu pojawiają się najpyszniejsze jabłka. Upieczone na ogniu mają naprawdę niepowtarzalny smak i aromat.

Kiełbasa pieczona na ognisku z jałowcem i boczkiem

Składniki:

  • 1 kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol
  • 1 ziarenko jałowca
  • 1 plaster boczku ZM Pekpol
  • łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:

Jałowiec rozgniatamy i mieszamy z musztardą. Smarujemy nią kiełbasę, robimy kilka nacięć i owijamy plastrem boczku. Spinamy dobrze namoczoną wykałaczką. Pieczemy nad ogniskiem.

Podziel się na:

Najpopularniejsze: