Sałatka grecka

Data dodania: 2019-10-10

Sałatka grecka to mimo nazwy jedna z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i w ilości składników. To jednak, co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.

 

Składniki (2 porcje):

· 3 średnie pomidory

· 1–2 ogórki (gruntowe)

· 50 oliwek Beach Flower

· 1 mała ceb

· 100 g sera feta

· garść rukoli

· oregano (suszone)

· 4 łyżki oleju Rapso

· 1 łyżka szczypiorku

· sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Warzywa umyj i obierz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórki i cebulę w plastry.

2. Układaj warzywa naprzemiennie na wsypanej do miski rukoli.

3. Na wierzch sałatki połóż kawałki sera – nie musisz go kroić, może być połamany.

4. Całość delikatnie dopraw solą i pieprzem oraz skrop olejem wymieszanym z oregano.

5. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


NASZ BLOG

MAPA Z POMYSŁAMI - ŚCIĄGNIJ