Zupa z pieczarek z pulpecikami z mielonego kurczaka i soczewicy oraz tartymi kluseczkami

Data dodania: 2019-06-11

Klasyczne, krem, czy z dużą ilością dodatków. Pomysłów na zupy nie brakuje. Wystarczy odrobina wyobraźni i odpowiednio skomponowane składniki, a możemy stworzyć nie tylko smaczne, ale pożywne danie, które dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.

 

Składniki 4-6 porcji):

· 1 kg pieczarek

· 1 puszka soczewicy Happy Frucht

· 1 średnia cebula

· 2 łyżki masła

· wywar z warzyw lub z warzyw i mięsa, np. kurczaka (ok. 2,5 litra)

· 500 g mięsa mielonego z kurczaka

· 1 jajko M

· 4 ząbki czosnku

· 1 łyżeczka papryki słodkiej

· 1/3 łyżeczki papryki ostrej

· 3 łyżki otrębów owsianych

· olej Rapso

· świeży tymianek lub cząber

· sól, pieprz

 

Składniki kluseczki:

· ok. 1 szklanka mąki pszennej

· 1 jajko M

· 1 żółtko

· 1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie zupy:

1. Ugotuj bulion (warzywny lub z mięsem).

2. Pieczarki oczyść lub obierz, pokrój w plasterki.

3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

4. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju Rapso.

5. Przełóż na patelnię cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki oraz szczyptę soli, wymieszaj. Duś, aż pieczarki osiągną lekko brązowy kolor.

6. Dodaj do wywaru soczewicę oraz grzyby i gotuj kilka minut, następnie dopraw do smaku

Wykonanie pulpecików:

 

1.Mięso przełóż do miski i dodaj do niego jajko, paprykę w proszku (ostrą i słodką), ok. 1 łyżeczki soli, starty czosnek oraz otręby.

3. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.

4. Po tym czasie uformuj małe pulpeciki i smaż je ze wszystkich stron na oleju Rapso, na średnim ogniu.

5. Serwuj tak jak na zdjęciu, czyli nadziane na wykałaczkę, lub po prostu włożone do talerza wraz z zupą.

 

Wykonanie kluseczek:

 

1. Wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie na kluseczki. Uzyskane w ten sposób ciasto musi być bardzo twarde. Jego konsystencję regulujemy dosypując mąki.

3. Uformuj kulę i zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami.

4. Kluseczki przesyp na stolnicy mąką i pozostaw do podeschnięcia.

5. Gotuj we wrzątku 2–3 minuty i podawaj wraz z zupą i ziołami.

Podziel się na:

Najpopularniejsze: