Rosołek drobiowy z białą kaszą gryczaną niepaloną i kawałkami indyka

Data dodania: 2019-03-11

Zupa to danie, które warto wprowadzać do diety dziecka. Jednak, jak zmodyfikować przepis, by nie był to tradycyjny, ciężkostrawny bulion? Wybierając chude mięso i wzbogacając wywar białą kaszą gryczaną, otrzymamy przepyszną alternatywę dla klasycznego rosołu.

 

Składniki (3 porcje):

• 2 podudzia indyka bez skóry

• porcja warzyw na rosół (ok. 0,5 kg)

• 2 liście laurowe

• 2 ziarna ziela angielskiego

• 1–1,5 litra wody Mama i ja

• 50 g białej kaszy gryczanej niepalonej

• do ozdobienia (opcjonalnie): 2 rzodkiewki, 2 strączki świeżego groszku, natka pietruszki

• sól i pieprz do smaku

 

 

Wykonanie:

1. Indyka oczyszczamy ze skóry i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie dokładnie płuczemy.

2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy według uznania.

3. Do ok. 2-litrowego garnka wrzucamy mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko zalewamy wodą Mama i ja. Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, zbieramy ewentualną pianę i na małym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby, gdyby płyn zbyt mocno wyparował, uzupełniamy go stopniowo wodą. Na koniec doprawiamy do smaku.

4. Kaszę gotujemy według instrukcji producenta, a po jej ugotowaniu przykrywamy, aby nie ostygła zbyt mocno.

5. Podudzia obieramy z mięsa, rosół przecedzamy, warzywa drobno kroimy.

6..Do talerza wlewamy porcję rosołu, dokładamy pokrojone warzywa, 2 łyżki kaszy oraz kawałki mięsa. Na sam koniec możemy ozdobić rosół pokrojoną rzodkiewką i strączkami groszku.

 

 

 

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 L – cena: ok. 1,2 zł

Podziel się na:

Najpopularniejsze: