Przygotuj śniadanie z sercem – sprawdź prosty przepis na udane Walentynki

Data dodania: 2019-02-12

Walentynki kojarzą nam się głównie z romantyczną kolacją we dwoje. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby Dzień Zakochanych świętować już od rana. Jak? Zaskocz ukochaną osobę i podaj jej wyjątkowe śniadanie do łóżka. Nieważne, że nie jesteś mistrzem kuchni niczym Jamie Oliver, wystarczy że zainspirujesz się naszymi przepisami i dorzucisz szczyptę miłości, a na pewno wyczarujesz coś pysznego.

Tak podane śniadanie sprawi, że Twoja druga połówka poczuje się naprawdę wyjątkowo. Aby posiłek różnił się od tych serwowanych każdego dnia, możesz przygotować go z motywem przewodnim, np. wycinając poszczególne składniki w kształcie serduszka. – Świetnym pomysłem będzie np. nietypowa kanapka w kształcie serca. Najlepiej na razowym pieczywie, z dobrej jakości chudą wędliną z dodatkiem warzyw – pomidora lub czerwonej papryki. Sprawdzą się też specjalne „Paryżankowe serduszka” – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Sprawdź nasze przepisy na romantyczne śniadanie!

Jajka z szynką Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol w cieście francuskim

 

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 6 jajek

- 10 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

- 6 pomidorków koktajlowych

- pęczek szczypiorku

- wędzona słodka papryka

- 10 dkg sera żółtego

- sól morska gruboziarnista

- sałata do dekoracji

 

Jak przygotować:

Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.


 

Walentynkowe śniadanie w stylu angielskim: jajko sadzone z kiełbaskami w kształcie serca, tostami i świeżymi warzywami

Składniki:

- 2 parówki Paryżanki klasyczne ZM Pekpol

- 2 jajka

- masło

- 4 kromki chleba tostowego

- świeże warzywa: sałata, pomidorki koktajlowe, ogórki

 

Jak przygotować:

Na patelni rozpuść masło, ostrożnie wbij jajka, zmniejsz ogień i smaż do czasu aż białka się zetną, a żółtka będą gęstnieć. Z „Paryżanek” zdejmij folię, a następnie odetnij ich końce po skosie. Zepnij je ze sobą wykałaczką, stykając obciętymi końcami – otrzymasz małe serduszko. Następnie podsmaż je delikatnie na patelni. Ułóż na talerzu razem z jajkiem i podpieczonymi kromkami chleba tostowego.

Paryżankowe serduszka

-2 parówki „Paryżanki” klasyczne ZM Pekpol

- 2 jajka

- szczypiorek

Jak przygotować:

Z „Paryżanek” zdejmij folię, przetnij je na pół, tak aby po odgięciu na zewnątrz utworzyć kształt serca. Końce parówek połącz wykałaczką i ułóż na rozgrzanej patelni. Do lekko podsmażonych serduszek wbij jajka i smaż tak długo, aż się setną. Całość możesz posypać świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!   

Podziel się na:

Najpopularniejsze: