Rryba z puszystym ryżem jaśminowym marki Britta

Data dodania: 2018-11-13

50 dag filetów z delikatnej ryby, np. dorsza, łososia

łyżka octu

200g ryżu jaśminowego marki Britta

4 łyżki przecieru pomidorowego

marchewka

pietruszka

kawałek selera

nieduży por

2 cebule

1/2 szklanki oleju

spora szczypta mielonej słodkiej papryki

3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu

sól, pieprz, cukier

 

Filety pokropić octem i lekko posolić, pokroić na niewielkie porcje i odstawić na 30 min. Po tym czasie zrumienić na połowie oleju (1/4 szklanki). Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski i poddusić na 2 łyżkach oleju, posolić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć na sitku, dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby. Risotto doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanego pozostałym olejem naczynia żaroodpornego i wygładzić powierzchnię. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Przed podaniem posypać rozmarynem.

Podziel się na:

Najpopularniejsze: