Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan

Data dodania: 2018-07-20

Lody:

500 g serka mascarpone

250 g śmietany 36%

100 g chałwy waniliowej

solony karmel

garstka Kresto orzechów pecan

 

Solony karmel:

4 łyżki cukru

60 ml wody

100 ml śmietany 30%

2 łyżki masła

50 g Kresto orzechów pecan

1/3 łyżeczki soli

 

Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody.

 

Solony karmel:

  1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
  2. Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.
  3. Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.
  4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

 

Lody:

  1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
  2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
  3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
  4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
  5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.

 

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


JUŻ WE WRZEŚNIU!

WSZYSTKIE MAGAZYNY


NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki