Kuskus izraelski marki Halina z grillowanym łososiem i warzywami

Data dodania: 2018-07-13

kuskus izraelski marki Halina, 2 woreczki

1 kg łososia (filet)

2 średnie bakłażany

2 papryki

olej

oliwa

świeży tymianek (3–4 łyżki)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

200 g humusu (wyrób własny lub kupiony np. w sklepie ze zdrową żywnością)

1 cytryna

sól, pieprz

1 łyżka pieprzu czerwonego w całości

 

  1. Rybę umyj, pokrój, usuń ewentualne ości, wyfiletuj.
  2. Wymieszaj 2 łyżki tymianku, 1 starty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny –odstaw na 5 minut, następnie natrzyj tym rybę. Odstaw na 10 minut.
  3. Bakłażana pokrój w plastry, paprykę np. w grubsze cząstki.
  4. Rozgrzany ruszt grilla lub patelnię grillową posmaruj olejem. Ułóż rybę, po 2 minutach warzywa.
  5. Grilluj na niewielkim ogniu, po ok. 5–7 minut z każdej strony.
  6. W międzyczasie ugotuj kaszę według zaleceń producenta.
  7. Ugotowaną kaszę połącz z 2 łyżkami oliwy, otartą skórką z cytryny (ok. 1 łyżeczka), drobno pokrojoną resztą czosnku oraz resztą tymianku. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  8. Rybę oraz warzywa podawaj z kaszą, humusem oraz cząstkami cytryny i pokrojonym tymiankiem.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


JUŻ WE WRZEŚNIU!

WSZYSTKIE MAGAZYNY


NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki