Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem

Data dodania: 2018-06-26

1 szklanka ryżu białego marki Britta

3 szklanki mleka

sól

3 dag masła

2 jaja

0,5 szklanki cukru

4 duże winne jabłka

1 opakowanie cukru waniliowego

10 dag rodzynków

masło i tarta bułka do formy

syrop owocowy lub śmietana do polania

 

 

Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


JUŻ W CZERWCU!

WSZYSTKIE MAGAZYNY


Aktualny Konkurs

Konkurs Beskidzka Mama

NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki