Legendarna shoarma. Poznaj jej historię

Data dodania: 2018-04-17

Shoarma, szawarma, szałarma… Bez względu na to, jak zapiszesz nazwę tej potrawy, smakuje ona wyśmienicie i zachwyca feerią aromatów charakterystycznych dla kuchni Bliskiego Wschodu. Czy wiedziałeś, że to danie, serwowane w niemal każdym arabskim kraju, ma wiele wspólnego z kebabem czy gyrosem? Poznaj jego historię i sprawdź, jak je przyrządzić.

Żeby zrozumieć, czym jest shoarma, warto sięgnąć do korzeni, a więc do czasów imperium osmańskiego. To właśnie wtedy na terenie dzisiejszej Turcji zaczęto przyrządzać çevirme, czyli, mówiąc dosłownie, „obracające się mięso”. Skojarzenia z kebabem są jak najbardziej na miejscu, ponieważ zasadniczo można powiedzieć, że to ta sama potrawa. Mianem shoarmy i kebabu można określić właściwie każde mięso upieczone na rożnie, serwowane z dodatkiem warzyw oraz pieczywa (np. chlebka pita czy lawaszu). Odmian jest oczywiście wiele, a każdy kucharz ma swój własny sposób na przygotowanie tego dania. Podstawowa różnica wynika jednak z typu użytego mięsa. O ile klasyczny kebab przygotowywany jest najczęściej z baraniny, jagnięciny lub wołowiny, o tyle shoarma może powstać również z kurczaka, mięsa koziego, indyczego czy też cielęciny. Przyrządza się ją także z wieprzowiny – taką wersję można zamówić w sieci restauracji Sphinx. Co jest sekretem smaku potrawy? Sposób, w jaki przyprawione jest mięso.

Przyprawa do shoarmy – serce smaku bliskowschodniego dania

Dobra shoarma nie powstanie bez idealnie skomponowanej mieszanki przypraw. Choć można kupić gotowy miks, najlepiej przyrządzić go samodzielnie – tak robi np. Sphinx oraz inne dobre lokale serwujące kuchnię Bliskiego Wschodu. Czym zatem przyprawić mięso na shoarmę? Podstawowe składniki to: imbir, kurkuma, kardamon, ziele angielskie, pieprz cayenne, granulowany czosnek, kolendra (ziarna), cynamon, kmin rzymski, czarny pieprz, suszona pietruszka, gałka muszkatołowa, a także czerwona słodka papryka i sól. Proporcje przypraw zależą od indywidualnych upodobań, jednak dominować powinien smak tych korzennych, a więc kolendry, cynamonu czy imbiru.

Mięso należy pokroić w cienkie paski i skropić oliwą z oliwek, a następnie zamarynować w przyprawie.

Jak smażyć shoarmę?

W warunkach domowych można to zrobić na standardowej patelni, ale należy uważać, by mięso zachowało soczystość, a jednocześnie całkowicie się „ścięło”. W lokalach takich jak Sphinx shoarmę piecze się na grillu, który dodatkowo nadaje kawałkom wieprzowiny czy drobiu specyficzny posmak.

Z czym podać mięso?

Najbardziej bliskowschodnią wersją shoarmy będzie mięso zaserwowane ze świeżo wypieczonym chlebkiem typu pita, aromatycznym hummusem i warzywami. Odpowiednim dodatkiem będą również frytki, ryż z makaronem vermicelli, przyprawiony na ostro bulgur lub sałatka tabbouleh z bulguru, pomidorów, cebuli, mięty i świeżo posiekanej pietruszki z dodatkiem oliwy z oliwek i soku cytrynowego. Można ją zamówić także w lokalach Sphinx.

Inną, bardziej „śródziemnomorską” opcją będzie shoarma serwowana z pokrojonymi w plastry pomidorami, cebulą i sosem jogurtowym. W wersji zbliżonej do kebabu shoarma może być podana także z ostrym sosem pomidorowym.

Bez względu na to, na którą wersję shoarmy się zdecydujesz, czeka Cię prawdziwa uczta dla podniebienia!

Podziel się na:

Najpopularniejsze:


NOWY NUMER

ZOBACZ NOWY NUMER


Aktualny Konkurs

Konkurs Beskidzka Mama

NASZ BLOG

Jestem Ambasadorem Marki