Kluski niejedno mają imię

Data dodania: 2017-11-15

Mianem klusek określa się grupę potraw mącznych, przeważnie z dodatkiem ziemniaków i jaj. Stanowią one kluczowy element kuchni polskiej. Oto przegląd kilku najpopularniejszych ich rodzajów.

Przepisy na różnego rodzaju kluski znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-glowne/dania-maczne/kluski

Kopytka

Tego typu kluski wyrabia się z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jajek, soli oraz wybranych przypraw.

Ugotowane i zmielone ziemniaki miesza się z pozostałymi składnikami i szybko wyrabia zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ciasta ma tutaj ogromne znaczenie, jako że w czasie tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co przyczynia się do zwiększenia zużycia mąki. Wyrobione ciasto na takie kluski dzieli się na małe części i formuje z nich wałki o średnicy około 3 centymetrów. Następnie lekko się je spłaszcza i kroi formując charakterystyczne romby. Tak przygotowane kopytka gotuje się w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnie są gotowe do wyjęcia i zaserwowania.

Kopytka mogą być daniem głównym (wówczas podaje się je z masłem, skwarkami, sosem albo zasmażaną kapustą) lub pełnić rolę dodatku do innych dań, na przykład gulaszu.

Pyzy

Tego typu kluski występują w dwóch głównych odmianach – ziemniaczanych oraz drożdżowych.

Pierwsze z nich przygotowuje się z surowych, tartych lub gotowanych ziemniaków, opcjonalnie z dodatkiem mąki, jajek oraz soli. Gotowe ciasto gotuje się we wrzątku. Najczęściej spotyka się pyzy z farszem mięsnym, grzybowym lub twarogowym. Mogą być one także go pozbawione. Wówczas serwuje się je z podsmażaną cebulką, boczkiem lub słoniną.

Składnikami niezbędnymi do zrobienia pyz drożdżowych są natomiast jajka, mąka, mleko, masło cukier oraz sól. Takie kluski gotuje się w wodzie lub na parze, ewentualnie piecze w piekarniku.

Knedliki

To popularna potrawa mączna kuchni czeskiej i słowackiej. Tego typu kluski przyrządza się z gotowanych ziemniaków lub mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Z wyrobionego ciasta formuje się walec, gotuje go w wodzie, a po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Do knedlików najczęściej serwuje się gulasz mięsny, sztukę mięsa z sosem lub pieczoną wieprzowinę i duszoną kapustę. Niekiedy przygotowuje się je również z nadzieniem mięsnym lub owocowym. Takie knedliki mają wówczas kształt kuli.

Lane kluski

Stanowią one dodatek do zupy mlecznej, pomidorowej lub rosołu jako alternatywa dla ryżu czy makaronu. Do przygotowania takich klusek potrzebne są mąka, jajka, woda lub mleko oraz sól. Składniki miesza się ze sobą do uzyskania gęstej konsystencji umożliwiającej swobodne wylewanie zawartości z naczynia. Tak zrobione ciasto wlewa się cienkim strumieniem do gotującej się zupy, przerywając strumień łyżeczką. W ten sposób powstają na niej różnej wielkości kluseczki (związane jest to z faktem, że dostające się do zupy porcje ciasta natychmiast się ścinają). Pamiętajmy, by czynności tej nie wykonywać zbyt szybko.

Nieco podobne są kluski łyżką kładzione. Różnica polega tu na tym, że nie wlewa się ich do zupy, lecz do wody czy mleka, w którym są gotowane i serwuje do drugiego dania zamiast ziemniaków czy kaszy.

Podziel się na:

Komentarze:



Najpopularniejsze:


AKTUALNY MAGAZYN

NUMERY ARCHIWALNE


 

 

Przemek z Ustronia walczy o życie