Jesteś w ciąży? To wyjątkowy okres Twojego życia – wyczekiwanie na przyjście na świat dziecka. Te dziewięć miesięcy jest też poważnym wyzwaniem dla Twojego organizmu: przygotowuje się on do tego, aby dostarczyć rozwijającemu się w brzuchu maluchowi składników niezbędnych do rozwoju, w związku z czym wymaga większej troski. Jednym z pierwiastków, na który istnieje w tym czasie zwiększone zapotrzebowanie, to magnez. Jaki magnez w ciąży wybrać i czy suplementacja jest zawsze wskazana? Dowiedz się więcej.
Magnez w ciąży – dlaczego jest ważny?
Magnez to jeden z podstawowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka – nie tylko w okresie ciąży, ale przez całe życie. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla kobiet w wieku 19-30 lat wynosi 255 mg, natomiast powyżej 30 lat wzrasta do 265 mg. W okresie ciąży ta norma zwiększa się i to nawet dwukrotnie! Może wzrastać nawet o 12 mg na każdy kilogram masy ciała.
A dlaczego magnez jest tak ważny? To właśnie ten pierwiastek wspiera m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego, pamięć, koncentrację, optymalne funkcjonowanie mięśnia sercowego. W ciąży, z uwagi na tworzenie się w Twoim organizmie nowych tkanek łożyska, a przede wszystkim rośnięcie dziecka, zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie, a co za tym idzie – łatwo o doprowadzenie do jego niedoboru. Jego skutkami mogą być np. skurcze mięśni, problemy z koncentracją, bóle głowy, bezsenność czy kołatanie serca. Dlatego warto zadbać o dostarczenie sobie odpowiedniej ilości tego pierwiastka.
Jaki magnez w ciąży jest najlepszy?
Zastanawiasz się, jaki magnez w ciąży wybrać? Przede wszystkim ten naturalny. Źródłem magnezu dla Twojego organizmu powinna być zdrowo zbilansowana dieta! Dlatego zadbaj, aby włączyć do posiłków m.in.:
- pełnoziarniste pieczywo oraz inne produkty wielozbożowe, np. otręby czy płatki owsiane – w przypadku chleba zwróć baczną uwagę na skład, jego ciemny kolor może wynikać z dodania do masy karmelu, a nie mąki z pełnego przemiału,
- brązowy ryż i kasze, w tym jęczmienna, gryczana oraz quinoa – to doskonały dodatek do dań obiadowych,
- nasiona – np. słonecznika czy lnu. Możesz je dodać do musli, zmielić i dosypać do zupy lub spożyć podprażone w sałatce,
- warzywa liściaste, w tym szpinak, jarmuż oraz rukolę, a także natki, np. pietruszki i selera,
- warzywa strączkowe,
- orzechy.
Zwróć także uwagę na to, jaką wodę mineralną wybierasz – możesz zdecydować się na tę o wyższej zawartości magnezu.
A co z preparatami magnezowymi? Ich stosowanie w ciąży powinno zostać zawsze skonsultowane z lekarzem prowadzącym – to on powinien zadecydować, czy potrzebujesz dodatkowych porcji tego pierwiastka. Jednym z produktów, które mogą być stosowane w ciąży, jest np. lek Aspargin, zawierający zarówno magnez, jak i potas. Jednak przyjmowanie jakiegokolwiek preparatu, jak również ustalenie sposobu jego spożywania powinno zawsze odbywać się pod kontrolą lekarza. Pamiętaj więc o tym i zadbaj o siebie i swoje dziecko w bezpieczny oraz odpowiedzialny sposób.
Artykuł powstał we współpracy z firmą aspargin.pl