Mamy dobre informacje dla kobiet karmiących piersią – mogą one jeść wszystko pod warunkiem, że spożywane produkty będą zdrowe, a posiłki właściwie przygotowane. To, że dieta świeżo upieczonej mamy powinna być bardzo restrykcyjna jest mitem. Jadłospis w czasie laktacji powinien być urozmaicony, bogaty w cenne witaminy, mikroelementy i smaczny.
O czym musisz pamiętać, karmiąc piersią?
Na pewno nie raz słyszałaś o tym, że podczas laktacji musisz wystrzegać się długiej listy produktów, wśród których znajdowało się całe mnóstwo twoich ulubionych smakołyków. Jednak eksperci są zgodni, że możesz jeść to, na co masz ochotę – oczywiście w granicach rozsądku.
Jeśli karmisz niemowlę, to:
- Jedz nieco więcej – produkcja pokarmu zwiększa zapotrzebowanie energetyczne organizmu o około 670 kcal. Dlatego przez pierwsze pół roku karmienia dziecka powinnaś spożywać dziennie o 500 kcal więcej, a w drugim półroczu możesz nadal jeść dodatkowe 400 kcal.
- Zrezygnuj z tego, co jest niezdrowe dla ciebie i dziecka – unikaj fast foodów, słonych przekąsek, cukru (słodyczy, słodkich napojów), a także ciężkich, smażonych potraw.
- Zapomnij o restrykcyjnych dietach – nawet jeśli tryskasz energią i nie dokucza ci złe samopoczucie, to ciąża i karmienie piersią stanowią spore wyzwanie dla twojego organizmu. W związku z tym najadaj się do syta, komponuj zdrowe posiłki, postaw na urozmaicone menu i nie przejmuj się zbyt liczeniem kalorii.
Jaka dieta przysłuży się zdrowiu karmiącej mamy?
Jeśli nie zatroszczysz się o swoją dietę podczas karmienia piersią, to w pierwszej kolejności ucierpi na tym twój organizm. Co powinnaś jeść, aby wrócić do formy i czuć się zdrowo?
- tłuste ryby – pieczone, gotowane, grillowane – stanowią źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-8,
- jaja i chude mięso – dostarczają one dawki żelaza, cynku, miedzi, witamin z grupy B,
- warzywa i owoce, najlepiej sezonowe – powinny one pochodzić ze sprawdzonych upraw, gdzie nie wykorzystuje się szkodliwych dla zdrowia nawozów,
- 4-8 porcji produktów zbożowych dziennie (zaleca się zwłaszcza pieczywo pełnoziarniste),
- nabiał – mleko, jogurty, sery – do 3 porcji w ciągu dnia.
Ważne! Nie zapominaj o piciu wody. W ten sposób unikniesz odwodnienia oraz problemów z laktacją.
Dieta podczas laktacji a zdrowie dziecka
Nie bez powodu najlepszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt jest karmienie piersią. Dieta mamy może przełożyć się na jakość mleka, co wesprze rozwój malucha. Właśnie dlatego nie może w niej zabraknąć składników o potencjale epigenetycznym, czyli mającym wpływ na zdrowie w kolejnych etapach życia. Kobieta podczas laktacji musi zadbać o to, by w jej menu znalazła się:
- Cholina – jej źródłem są ryby, ale też orzechy. Przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, a także odpowiada za zwiększenia ilości produkowanego pokarmu, który ma dzięki niej lepsze wartości odżywcze.
- Kwas foliowy – można znaleźć go w zielonych warzywach, w cytrusach, w wątróbce oraz w jajach i serach. Ma on równie duże znaczenie zarówno w czasie życia płodowego, jak i w okresie noworodkowym oraz niemowlęcym. Mama, która karmi piersią, musi dbać, aby znalazł się on w jej diecie także ze względu jej zdrowie – jego niedobór skutkuje anemią.
- Witaminy z grupy B – B12 i B6. Dzięki nim dziecko prawidłowo rośnie. Ich źródłem są między innymi ziemniaki, jaja, ale też drób i owoce morza.
Zdrowa dieta to podstawa, ale chcąc być pewną, że menu zaspokaja wszystkie potrzeby matki i dziecka, można wesprzeć się przyjmowaniem suplementów, takich jak Femaltiker Plus. Warto postawić na preparaty bogate w cholinę, kwas foliowy oraz cały wachlarz witamin.
Artykuł powstał we współpracy z firmą femaltiker.pl