wtorek, 18 lutego, 2025
spot_img
Strona głównaDzieckoDrugie śniadanie pełne witamin. Pomysły na zdrowe przekąski do szkoły

Drugie śniadanie pełne witamin. Pomysły na zdrowe przekąski do szkoły

Drugie śniadanie to ważny element diety u dzieci. Najczęściej nasze pociechy spożywają je w szkole, więc musi to być przekąska nie tylko smaczna, ale również pożywna i pełnowartościowa, by zapewniła energię na wiele godzin. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowego drugiego śniadania przez rodzica, niż kupno batoników lub słodkich bułek w sklepiku szkolnym. Jakie jednak wybrać produkty, aby dostarczyły naszym dzieciom potrzebnych witamin? Oto kilka pomysłów na zdrowe i pożywne przekąski do szkoły.

Drugie śniadanie – dlaczego jest takie ważne?

Nie każdy rodzic zdaje sobie sprawę, jak ważną rolę pełni drugie śniadanie w codziennej diecie dziecka. Nie tylko dostarcza ono organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych, ale również dodaje energii, poprawia koncentrację, wpływa na zdolność zapamiętywania i uczenia się, co oznacza lepsze wyniki w nauce i rozwój intelektualny. Dodatkowo drugie śniadanie dodaje sił fizycznych, polepsza sprawność i wydolność, poprawia samopoczucie. Regularnie spożywane posiłki kształtują też ważne i prawidłowe nawyki żywieniowe.

Jak obfite powinno być drugie śniadanie?

To, jak obfite powinno być drugie śniadanie, zależy w dużej mierze od wieku dziecka i rozkładu jego dnia. Tym, którzy jedzą obiad w szkole lub w porze obiadowej kończą lekcje i wracają do domu, powinna wystarczyć przekąska, która zaspokoi głód, ale nie nasyci do granic możliwości. Natomiast dla tych, których zajęcia trwają dłużej, zostają w szkole po lekcjach lub uprawiają sport, drugie śniadanie powinno być pożywniejsze i nieco bardziej kaloryczne. Posiłki powinny być również za każdym razem dopasowane do preferencji żywieniowych naszych dzieci i jak najbardziej urozmaicone.

Pomysły na zdrowe przekąski do szkoły

Dzieci bardzo chętnie sięgają po niezdrowe przekąski: ciasteczka, batony lub słodkie bułki, często możliwe do kupienia w szkolnym sklepiku. Zawierają one mnóstwo niezdrowych cukrów, kwasów tłuszczowych i konserwantów, a dodatkowo zaspokajają głód jedynie na chwilę. Przygotowanie drugiego śniadania, które będzie chętnie jedzone przez nasze pociechy, a jednocześnie zdrowe i pożywne, to nie lada wyzwanie dla niejednego rodzica. Oto kilka pomysłów na zdrowe przekąski do szkoły.

Tradycyjne kanapki

Domowe kanapki będą zdecydowanie lepszym pomysłem, niż gotowe słodkie bułki zakupione w sklepach spożywczych. By były jak najbardziej pożywne, warto wybierać pełnoziarniste pieczywo i nie zapominać o świeżych dodatkach warzywnych: sałacie, pomidorze, ogórku czy rzodkiewce. Jeśli nasze dzieci lubią warzywa, można jako samodzielną przekąskę dorzucić kawałki marchewki czy pomidorki koktajlowe.

Smarowidła i kremy orzechowe

Powszechnie wiadomo, że orzechy mają wiele właściwości prozdrowotnych i pozytywnie wpływają na ludzki organizm, a szczególnie na pracę mózgu. Nie każdy lubi jednak orzechy w tradycyjnej formie, dlatego świetną alternatywą są kremy, którymi można posmarować kanapki lub naleśniki. W formie smarowideł można podawać również owoce: na przykład jako krem pistacjowy lub daktylowy. Choć są pyszne i mają mnóstwo składników odżywczych, warto pamiętać, że nie mogą być podawane codziennie i w dużych ilościach, ponieważ są produktami wysokokalorycznymi.

Dżemy i konfitury

Jako element drugiego śniadania świetnie sprawdzą się uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, przetwory z owoców. Dżemy i konfitury to znakomity dodatek do ciast, wypieków i naleśników, ale można nimi również posmarować bułki i kromki chleba. Jest to wspaniały sposób na przemycenie do diety naszych pociech przeróżnych owoców, które są cennym źródłem wielu witamin, minerałów i składników odżywczych, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto wybierać zarówno tradycyjne smaki przetworów, takie jak truskawka, malina czy śliwka, jak również te bardziej wyszukane: konfitury z mango, pigwy, figi, a nawet płatków róży.

Suszone owoce w polewach

Suszone owoce, rodzynki, pestki i nasiona są bogatym źródłem witamin i minerałów. Posiadają przede wszystkim duże ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia przez długi czas uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu. Jednak nie wszystkie dzieci udaje się przekonać do tej przekąski. Alternatywą mogą być produkty podawane na przykład w polewach czekoladowych lub w formie kandyzowanej. 

Zdrowe ciasteczka

Dzieciom czasem trudno się obejść bez czegoś do schrupania. Na szczęście dla miłośników ciastek też znajdzie się zdrowy zamiennik: na przykład smaczne ciasteczka owsiane lub orkiszowe bez cukru. Warto sięgać po warianty, w których dodatkowo przemycone są różne pożywne składniki (jagody goji, czarnuszka, czystek itp.).

Gdzie kupować zdrowe produkty?

Niestety artykuły dostępne powszechnie w marketach nie zawsze okazują się dobre dla naszego zdrowia. Często w ich skład wchodzą substancje chemiczne i konserwujące, mające nadać im lepszy wygląd i przedłużyć termin przydatności do spożycia. By mieć pewność, że wybieramy najlepsze, naturalne i jak najbardziej ekologiczne produkty, warto kupować je w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością i dokładnie czytać skład opisany na etykiecie.

Publikacja powstała we współpracy ze sklepem Promienie Słońca oferującym orzechy, bakalie, suszone owoce i produkty do domowej spiżarni.
Beskidzka Mama
Beskidzka Mamahttps://beskidzkamama.pl/
BeskidzkaMama.pl to blog, portal oraz magazyn w jednym. Tworzony przez mamę dla innych mam. Zawiera porady ekspertów, newsy z branży parentingowej, pomysły na wycieczkę czy spacer całą rodziną.
POWIĄZANE ARTYKUŁY

Popularne