Niewiele osób wie, że 24 listopada świętujemy Dzień Buraka! Warzywo to, choć niepochlebnie kojarzone z kimś nielubianym, ma wiele drogocennych właściwości. Zwiększenie libido, łagodzenie przeziębień, walka z zaparciami, to tylko niektóre z nich.
BURAK ZWIĘKSZY LIBIDO ORAZ ZŁAGODZI KATAR?
O tak! Wiedzieli to już Starożytni Rzymianie, którzy uważali to warzywo za afrodyzjak. Jak to możliwe? Wszystko dzięki borowi, który wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny. Ale zwiększenie libido, to oczywiście nie jedyny powód, dla którego warto po nie sięgać 😉 Buraki wykazują spore właściwości antyprzeziębieniowe. Ich spożywanie łagodzi katar, obniży gorączkę oraz wzmocni cały organizm w walce z wirusami i bakteriami.
BURAK DLA KOBIET W CIĄŻY?
Jak najbardziej! Burak zawiera bowiem kwas foliowy, który to korzystanie wpływa nie tylko na stan zdrowia kobiety, ale także na rozwój układu nerwowego dziecka. Sok z buraka przynosi także ulgę przy zaparciach oraz zgadze, która często dopada nas właśnie w ciąży. Niezastąpiony także przy anemii, ponieważ wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Dodatkowo dostarcza żelaza, a ponadto: potasu, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi i rzadko spotykanych składników mineralnych, takich jak rubid i cez.
BURAK W DIECIE DZIECI?
Tak! I to już od 6 miesiąca życia! To warzywo lekkostrawne, a dodatkowo dzieci lubią jego słodki smak. Buraczki są zalecane dzieciom z anemią lub wysokim ryzykiem jej wystąpienia. Są również niezwykle skuteczne przy zaparciach, więc jeśli Twoja pociecha ma bardzo zbitą, ciemną kupkę, lub rzadko się wypróżnia, nie zawahaj się podawać jej do picia soku z buraka!
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
Dzięki zawartości witaminy B1, burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak często stosowany jest w diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające, wspomagające przemianę materii, co powoduje usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Burak spożywany przez kobiety w trakcie menopauzy pozwala na dotlenienie serca, łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza ilość dokuczliwych migren oraz wpływa na obniżenie ciśnienie krwi.
KTO POWINIEN UNIKAĆ BURAKÓW?
Warzyw tych powinny jednak unikać osoby chore na cukrzycę. Buraki choć są niskokaloryczne, zawierają dużo cukru i mają wysoki indeks glikemiczny. Również osoby cierpiące na reumatyzm lub kamicę nerkową (ze względu na dużą zawartość szczawianów), powinni rzadziej po nie sięgać.
Ciekawe przepisy na dania z burakiem znajdziecie na stronie Przepisy.pl