Przyprawy, które pomogą Ci w odchudzaniu

Data dodania: 2017-08-04

Przyprawy mają wiele zastosowań zarówno w kuchni jak i w medycynie. Nie tylko zmieniają smak przypraw, ale również mogą działać bardzo korzystnie na nasz organizm. Wiele z nich potrafi leczyć problemy zdrowotne, a część z nich pomaga w procesie spalania tłuszczu.

Czosnek

Czosnek działa głównie antybakteryjnie, ale zawiera także fitozwiązki, które rozkładają odłożony tłuszcz. Obniża on także poziom złego cholesterolu we krwi.

Cynamon

Cynamon to przyprawa spalająca tłuszcz. Dodatkowo stabilizuje poziom glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Wspomaga trawienie, a ponadto jest bardzo zdrowy.

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne to pogromca tkanki tłuszczowej. Oprócz tego działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. W swoim składzie zawiera kapsaicyine – to związek, który przyspiesza przemianę materii. Świetnie hamuje apetyt. Należy pamiętać, że pieprz cayenne jest bardzo ostrą przyprawą i nie należy przesadzać dodając ją do posiłków, chyba że jesteśmy zwolennikami pikantnych, wręcz palących potraw.

Kolendra

Kolendra przyśpiesza trawienie, ale działa również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jest źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Kurkuma

Hamuje powstawanie komórek tłuszczowych oraz wspomaga trawienie. Działa również rozkurczowo, przeciwzapalnie i bakteriobójczo.

Kardamon

Kardamon wspomaga odchudzanie poprzez przyspieszenie tempa przemiany materii. Posiada również właściwości antyseptyczne oraz ułatwia trawienie białek. Można dodawać go do kawy, koktajli, herbaty.

Imbir

Imbir przede wszystkim przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz trawienie. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego i zwiększa termogenezę. Imbir posiada także właściwości oczyszczające organizm z toksyn, które często zakwaszają organizm.

Papryczka chili

Podobnie jak pieprz cayenne zawiera w smaku ostrą kapsaicynę. Odpowiada ona za ostry smak oraz podnosi termogenezę wewnątrz organizmu – dzięki temu zwiększa tempo całego metabolizmu. Tempo spalania tłuszczu jest wtedy znacznie szybsze, a nasz organizm pracuje dużo wydajniej.

Bazylia

Bazylia przyspiesza trawienie tłuszczu i białek. Zapobiega również zaparciom i wzdęciom. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i znosi nadmierną fermentację.

Kminek

Przyprawa ułatwiająca trawienie. Zwiększa także wydzielanie soków żołądkowych i żółci, łagodzi zgagę i wzdęcia. Kminek dodatkowo reguluje procesy fermentacyjne w jelitach. Powinny go stosować osoby, które mają problemy z wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Majeranek

Majeranek przyspiesza przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci. Dodatkowo zapobiega wzdęciom i łagodzi bóle brzucha.

Więcej na: askaberes.pl/odzywianie/.

 

Podziel się na:

Komentarze:



Najpopularniejsze:


JUŻ WE WRZEŚNIU!

NUMERY ARCHIWALNE


GDZIE NA SPACER Z DZIECKIEM?

 

ZOBACZ ON-LINE