Placuszki z cukinii dla dzieci

Data dodania: 2017-06-14

Składniki:
 
  • średnia cukinia
  • 1/2 dużej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mąki
  • koperek
  • pieprz
  • majeranek
Przygotowanie:


Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Warto ponownie na kilka minut odstawić cukinie (już bez dodatku soli) i znowu odcisnąć nadmiar wody.

Do startej cukinii dodajemy pozostałe składniki (cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a koperek siekamy) wszystko mieszamy łyżką.

Patelnię należy rozgrzać, a następnie nakładać ciasto. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
 
*Gotowego ciasta nie odstawiamy i jak najszybciej smażymy placuszki. A to wszystko z tego względu, że cukinia cały czas będzie puszczać wodę.
 
Przepis pochodzi z bloga Mama-Dietetyk.

Podziel się na:

Komentarze:



Najpopularniejsze:


JESIENNY MAGAZYN

NUMERY ARCHIWALNE


GDZIE NA SPACER Z DZIECKIEM?

 

ZOBACZ ON-LINE