Placuszki z mąki ryżowej z sosem truskawkowym

Data dodania: 2017-06-14

Składniki (na ok 16 placków):

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 250 ml mleka sojowego niesłodzonego lub innego roślinnego
  • 10 łyżek mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  • Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, aby zostały przykryte i odstawiamy na 10 min. Do wysokiego naczynia przekładamy owsiankę i miksujemy ją na gładko dolewając połowę mleka.
  • Teraz zmieniamy stopkę blendera na tę do ubijania piany, a do naczynia wlewamy resztę mleka i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy nasze ciasto stopniowo dodając mąkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron do momentu, aż lekko się zarumienią.

Sos:

Do wykonania sosu potrzebujemy tylko 1/2 kg truskawek i cukier (opcjonalnie). Sos możemy wykonać na dwa sposoby: miksujemy blenderem truskawki i podgrzewamy w garnku z cukrem lub bez. Wrzucamy truskawki do garnka, podlewamy odrobiną wody, dosypujemy dosłownie łyżkę cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania sosu.

Przepis pochodzi z bloga Daktyl Jaglany.

Podziel się na:

Komentarze:



Najpopularniejsze:


NOWY NUMER ON-LINE

NUMERY ARCHIWALNE


Aktualny Konkurs

Konkurs Beskidzka Mama

MIEJSCA PRZYJAZNE DZIECIOM