Bezglutenowe ciasteczka jabłkowe

Data dodania: 2017-06-14

Składniki (na ok. 12 ciastek):

  • 3/4  szk. mąki gryczanej
  • 3/4  szk. mąki jaglanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2  łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 szk. oleju rzepakowego
  • 4 łyżki syropu ryżowego lub innej substancji słodzącej
  • 400 g jabłek

Wykonanie:

  • Mus jabłkowy: jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki i umieszczamy w rondelku. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną.
  • Odparowujemy nadmiar wody aby otrzymać konsystencję musu. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na ok. 30 min. Powinno wyjść 3/4 szklanki gotowego musu.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy jabłka, olej, syrop i znów mieszamy.
  • Przy pomocy łyżki formujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia spore kleksy i spłaszczamy je.
  • Pieczemy ok. 20 min po czym studzimy na kratce.

Przepis pochodzi z bloga Daktyl Jaglany

Podziel się na:

Komentarze:



Najpopularniejsze:


JESIENNY MAGAZYN

NUMERY ARCHIWALNE


GDZIE NA SPACER Z DZIECKIEM?

 

ZOBACZ ON-LINE